Ugrás a fő tartalomra

H-8000 Székesfehérvár, Budai út 45. M2 épület


Hírek


2021. szept. 1.
SZC
  • tájékoztatók
  • pályaorientáció
  • felnőttek oktatása

Nagyobb szabadságot kapnak a tanulók – Interjú Szépné Holczer Piroskával

Majer Tamás, a Fejér Megyei Hírlap újságírója készített interjút a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatójával.

Nagyobb szabadságot kapnak a tanulók – Interjú Szépné Holczer Piroskával

Az új, érvényben lévő szakképzési rend szerint ágazatokra jelentkezhetnek a diákok. Az ágazatokon belül van lehetőség változtatásra, átjárásra. Mit jelent ez a gyakorlatban? A 2020–2021-es tanév tapasztalatai szerint nagyságrendileg hány diák élt az átjárás lehetőségével?

– A megújult szakképzési rendszerben nagyobb szabadságot kapnak a tanulók a szakma kiválasztásában. A szakképző iskolákban az első évben, a technikumokban az első két évben ágazati alapozó oktatás folyik, azaz olyan szakmai ismeretek átadására kerül sor, melyek egyaránt szükségesek az ágazathoz tartozó szakmák megalapozásához. Konkrét szakmát a 9. vagy a 10. évfolyam végén kell választani, így a diákok számára hosszabb idő áll rendelkezésre annak eldöntésére, hogy az ágazaton belül melyik szakmát válasszák. Az új rendszer ezzel is támogatja a diákokat a számukra megfelelő pálya kiválasztásában. A képzés második, illetve technikumok esetében a harmadik évtől már speciálisan, az adott szakma elsajátításához szükséges ismeretek oktatására kerül sor, gyakorlatorientáltan, duális képzés keretében.

Az elmúlt években nem pedagógus végzettségű oktatók is szerepet kaptak az iskolai szakoktatásban. Könnyebb így behozni tapasztalt szakembereket az oktatásba? Okoz-e fejtörést, problémát, hogy némelyiküknek nincsen pedagógus végzettsége?

– Igen, sokkal könnyebb így a tapasztalt szakemberek bevonása az oktatásba. Továbbképzési lehetőség közül választhatnak a kollégák, bővítve ezzel pedagógiai módszertani tudásukat, kompetenciájukat. Mindig örülünk, ha olyan kollégák is bekapcsolódnak a szakmai oktatásba, akik vállalati, ipari tapasztalattal is rendelkeznek.

Törekszik-e rá a Székesfehérvári Szakképzési Centrum, hogy saját diákjaiból jövőbeni szakmai oktatókat képezzen, illetve segítse ezt a folyamatot?

– Természetesen örülünk, ha végzett diákjaink a megfelelő szakmai tudás és végzettség birtokában az oktatói munkát választják hivatásuknak. Szívesen fogadjuk őket intézményeinkben.

Szépné Holczer Piroska, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, mindig örülnek, ha olyan kollégák is bekapcsolódnak a szakmai oktatásba, akik vállalati, ipari tapasztalattal is rendelkeznek
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Melyek a Centrum legkedveltebb szakjai, vagyis mire jelentkezik a legtöbb diák?

– A technikumi képzések közül az informatika és távközlés ágazat a legnépszerűbb a diákok körében, összesen 1445-en jelölték meg a felvételi lapon ezt az ágazatot. Sokan jelentkeztek még a turizmus-vendéglátás, valamint a gazdálkodás és menedzsment ágazatokra is. A szakképző iskolai képzések között szintén népszerűek a turizmus-vendéglátás ágazatba tartozó szakmák, a gépészet, valamint egyre többen választják az építőipar ágazatához tartozó szakmákat is. A felnőttek között pedig a szépészet, a kreatív, az egészségügy, az elektronika és elektrotechnika ágazatába tartozó szakmák a legnépszerűbbek.

Milyen ösztöndíjat, vagy egyéb jövedelmet kapnak a középiskolás évek alatt a diákok? Miért van erre szükség?

– Az új szakképzési ösztöndíjrendszer célja, hogy minden technikumi és szakképző iskolai képzésben tanuló számára biztosított legyen a támogatás, ugyanakkor a juttatások motiválóak is legyenek. Az ösztöndíj mértékét a diák tanulmányi eredménye és igazolatlan hiányzása befolyásolja. A hátrányos helyzetű és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő diákok, amennyiben a tanulmányi átlaguk 3,5 felett van, jogosultak havi rászorultsági támogatásra is. A sikeres ágazati alapvizsga után, ha a tanuló duális képzőhelyen folytatja a szakmai képzést, a képzőhely és a tanuló szakképzési munkaszerződést köt, így jogosult munkabérre. Az előbb említett juttatásokon kívül, ha a tanuló sikeresen befejezte a képzést és megszerezte első szakmáját, jogosult lesz az egyszeri pályakezdési juttatásra is. Ennek összege a szakmai vizsga eredményétől függ. A szorgalmas diákok tehát anyagilag is nagyon jól járnak, ha a szakképzést választják.

Gyakran esik szó a kiváló diákokról. Ha vannak kiválóak, el kell fogadni, hogy vannak gyengék is. A Centrum iskolái milyen képzéseket, szakokat kínálnak számukra, amelyek révén azután érvényesülhetnek?

– A megújult szakképzési rendszer ennek megoldására is több utat kínál, így egyre kevesebb lesz azon diákok száma, akik végzettség nélkül hagyják el az iskolarendszert. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum az alacsonyabb kompetenciákkal rendelkezők számára a szakképző iskolákban megszerezhető szakmák széles választékát kínálja lehetőségként a továbbtanulásra, hiszen ebben az iskolatípusban kevesebb közismeretet tanulnak a diákok, a szakmai tárgyak, a gyakorlat nagyobb hangsúlyt kap. Célunk, hogy egy jó szakma elvégzésével életpályát, karrierutat adjunk a fiatalok számára, és hogy ők a magas színvonalú szakmai tudásukkal képesek legyenek rugalmasan reagálni a technológiai fejlődésre és a folyamatos kihívásokra, így a szakképző iskola elvégzése után sikeres szakemberekké válhassanak a munkaerőpiacon.

Forrás: https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szekesfehervari-szakkepzesi-centrum-szepne-holczer-piroska-5225975/

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Érettségi után is vár a szakképzés!

Érettségi után is vár a szakképzés!

Tájékoztató levelet kaptak a felsőoktatásba fel nem vett fiatalok

2021. júl. 29.
SZC
Újraterveznéd a karriered?

Újraterveznéd a karriered?

Válassz képzéseink közül! https://szekesfehervari.szc.edir.hu/kepzesek/ingyenes-esti

2021. júl. 21.
SZC
Okleveles gépgyártás-technológiai technikus szak indul

Okleveles gépgyártás-technológiai technikus szak indul

Új, az okleveles gépgyártás-technológiai technikus szakkal bővül a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikum képzési palettája. A technikum az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karral közösen dolgozta ki a tananyagot. A felmenő rendszerben, a jövő tanévtől induló ötéves képzésben résztvevők plusz pontokkal, kiváló emelt érettségi esetén pedig maximális pontszámmal nyernek felvételt az ÓE műszaki karra, hangzott el az új képzést bemutató sajtótájékoztatón.

2021. szept. 8.
SZC


KIMIKK
Innovatív Képzéstámogató KözpontKEHOP-5.2.2-16-2016-00065Kulturális és Innovációs MinisztériumNemzeti Szakképzési és Felnőttképzési HivatalRRF-2.2.2-23-2023-00006 - Székesfehérvári Szakképzési Centrum komplex fejlesztése

    • SZC logo fehér
    • Székesfehérvári Szakképzési Centrum

      H-8000 Székesfehérvár, Budai út 45. M2 épület

    • Telefon:

      E-mail: titkarsag@szfszc.hu

      OM azonosító: 203053


    2024Székesfehérvári Szakképzési Centrum